sâmbătă, 28 februarie 2009

Retetele lu' mama

Carnatzi


Toci carnea de porc (ies mai buni daca pui si vaca), pui si o tzara grasime, sare dupa gust, piper, boia, cimbru, usturoi pisat (stins cu apa si pus).

Daca vreau chiftele, la compozitia asta adaug paine si cartof (ca sa inmultzesc).

Friptura sarbatori


Nu ma grabesc!!!

Carnea de porc o tai cuburi si in putin ulei cu putina apa (ceva mai multa apa)le pun la calit pana ajunge la ulei si se face aurie.

Cand incep sa se rumeneasca un pic pun carnatul si sarea si…iar niste apa. Apa ie conditzia principala sa lase “rumegus”.

Mestec din cand in cand.

PIFTIE


SE FIERBE DESCOPERITA!!!!!

Fierb carnea (musai ureche sau picior) singura, cand s-a fiert pun o ceapa in patru si morcovi ca la supa, piper, las sa fiarba pana scade mult. Pun carnea in ulcele .

Curatz doua capatzani de usturoi , le fac mujdei si le dau drumu’ in oala. Zeama o pun peste carne strecurata.

CIORBA


Fierb carnea

Apoi strecor zeama in alta oala

Spal carnea si o pun si pe ea in noua zeama.

Pun sare, o ceapa tocata marunt, rosie ardei, leustean, morcov, tzelina

Borsul il pun cand fierb toate astea

Pun si fidea (se fierbe 2 min)

Ou batut la final

O mancare


Calesc carnea in ulei, apoi adaug ceapa dar numai o untuiesc putin. Apoi adaug apa la fiert si mai adaug pe masura ce scade.

Legumele le fierb separat si le adaug peste carne cand aceasta s-a fiert.

Le bag la cuptor un pik.

PILAF

Fac o supa cu carne.

Spal bine orezu’ si-l las un pic la inflorit (o cana de orez)

Apoi calesc orezul in ulei pana devine auriu. Pun trei cani de supa si carnea si mai fierb.

COZONACU’ LU MAMA


  1. Jumate din jumate pachet drojdie pus in oala si lapte pana se face ca o ciulama (Maiaua) O las sa creasca.
  2. Un pachet de unt, topit cu 250 ml ulei (in ibric)
  3. 750 g. zahar pun in restul de lapte ramas (dintr-un litru) + coaja de la 3 lamai + 5 pachete de vanilie + o sticla de rom ( toate le pun la foc doar sa le infierbant, nu sa le fierb)
  4. 3 oua intregi + 6 galbenusuri batute bine cu sare (cu 1/2 h inainte, ca sa se coloreze)

3-ul il amestec cu 2 kg. de faina, apoi adaug 1 si 4. Se mesteca astea impreuna macar un sfert de ora. Apoi adaug cate un pic 2-ul timp de o ora jumate pana inghite tot untul cu ulei.

Las sa creasca o ora jumate in lichean si tot atat in tavi.

3 sferturi de ora la cuptor.

gata

NEGRESA

(Egreta)


1 pahar de lapte

1 pachet de unt

1/2 kg zahar tos

3 linguri de cacao neagra

(mama zice ca si zeama de la o lamaie dar io n-am pus)

Toate astea le topesti intr-o craticioara. Dupa ce s-a topit untu’ stingi focul.(eu pun aici si o Milka mare – cea mai mare) Iei din aceasta compozitie 15 linguri si le pui intr-un ibric.

In cratita, peste restul de compozitie pui un pahar de nuca sfaramata (nu marunt ci sferturi ) eu pun doua pahare.

Dupa ce s-a racit compozitia din craticioara pui 4 galbenusuri si le amesteci, apoi o cana de faina pusa in ploaie (ca sa nu faca cocoloase), un pliculetz de praf de copt, iar la final, albusurile batute spuma le amesteci in asa fel incat sa ramana un amalgam afanat. Adica nu amesteci pana seamana cu un terci. Aaaaa si ROM. Juma’ de sticlutza.

Toata compozitzia din craticioara se rastoarna intr-o tava tapetata cu unt si faina (se unge tava cu unt si cu un pik de faina presari fiecare milimetru de interior de tava dupa care scuturi bine).

Si lasi sa se coaca potrivit. Adica sa nu se rascoaca.

Se incalzeste compozitia din ibric si se toarna peste prajitura coapta.

Se taie rece.

Salata boeuf


Fierb cartofii in coaja cu o seara inainte.

Fierb carnea intr-o oala. Dupa ce spumuiesc adaug morcovii, telina , pun sare, piper..

Scot carnea iar supa o strecor in alta oala.

Tai carnea, tai cartofii, morcovii, castravetzi muratzi, gogosaru..

Pun maioneza, sarea, niste mustar, piper macinat..

In supa pun fidea sa fiarba 3 minute.

gata

Niciun comentariu: